Obiective Turistice Orsova si Clisura Dunarii
Manastirea Sf. Ana se afla pe Dealu Mosului, un loc care ofera un peisaj unic dominand orasul Orsova si imprejurimile. Manastirea a fost construita in stilul bisericilor traditionale din lemn, intre anii 1936-1939, Biserica se afla in centrul manastirii, complexul de chilii pentru maici fiind de o parte si de alta. Picturile interioare au fost sterge in timpul perioadei comuniste, pastrandu-se doar picturile din turn.
Biserica Romano-Catolica este considerata o capodopera arhitecturala a secolului XX, reprezentand totodata o pagina unica in istoria orasului, biserica fiind puntea de legatura dintre minoritatile din Orsova (germani, cehi, romani si unguri). Biserica este unica оn Europa, elementele sale specifice fiind forma de cort a interiorului si acoperisul оn forma de cruce. Constructia bisericii a avut loc intre anii 1972-1974 sub supravegherea arhitectului Hans Hackelmann. Serviciul religios este tinut оn patru limbi: germana, ceha, romana si maghiara.
Statuia lui Decebal este inalta de 55 m si lata de 25 m, a fost sculptata dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore si este cea mai mare statuie din Europa. Statuia poate fi vazuta atat de pe DN57 care leaga Orsova de Moldova Noua dar si de pe Dunare.
Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc intre primavara anului 103 si primavara anului 105 pe Dunarea de Jos, la est de Portile de Fier, intre Mun. Orsova si Drobeta Turnu Severin.
Tabula Traiana a fost construita de Romani, pentru a comemora obstacolele intampinate de armata romana la trecerea Dunarii оn anul 101 e.n., tabula amintind totodata de lucrarile de anvergura efectuate de administratia romana in aceasta regiune. Tabula este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate in relief, iar scrisul este cioplit оn piatra. Ea se poate vedea de pe Dunare, cu barca.
Pestera Ponicova este cea mai mare pestera din intreg defileul Dunarii (galeriile insumeaza 1660 m) si poate fi accesata de pe uscat sau de pe Dunare cu barca. Este accesibila si persoanelor mai putin experimentate, echipamentul putand fi unul de circumstanta. Aici, apa si timpul au creat stalactite si stalagmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, podeaua de calcita alba, gururi, perle de caverna, draperii etc. Tot оn aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera, precum si de cultura halstattiana.
Manastirea Mraconia Pe soseaua Orsova - Moldova-Noua, in Valea Mracunei din apropierea comunei Ogradena Veche, este situata o veche manastire, numita "Mracuna". Vechiul lacas "sta" ascuns intr-un loc pitoresc in fata fostului drum Traian de pe malul sarbesc, unde se afla "Tabula Traiana".